متین منتال

تاثیر تحولات سیاسی بر بازار‌های مالی: یک بررسی جامع

تاثیر تحولات سیاسی بر بازار‌های مالی

اشتراک گذاری

آگاهی از تاثیر تحولات سیاسی بر بازار‌های مالی به عنوان یکی از فاکتورهای قابل توجه در رابطه با عملکرد معامله‌گران، می‌تواند به شیوه‌های مختلف سبب تغییر روند حرکتی بازارهای مالی شود. توسعه بازارهای مالی در راستای توسعه اقتصادی، از جمله مهم‌ترین عوامل رشد اقتصادی کشور بوده که جامعه را به سمت سرمایه‌گذاری در بسترهای مختلف سوق می‌دهد‌. پارامترهای متنوعی وجود دارند که می‌توانند تاثیرات به خصوصی در عملکرد بازارها داشته باشند. به طوری که علاوه بر مسائل اقتصادی، عوامل سیاسی هم در این روند ایفای نقش می‌کنند.

در نتیجه معامله‌گران و افراد فعال در زمینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری، لازم است این موارد را در نظر بگیرند. از این رو در ادامه قصد داریم یکی از موثرترین فاکتورها را در روند عملکرد بازارهای مالی مورد بررسی قرار قرار دهیم.

 

نحوه مقابله با تأثیر تحولات سیاسی بر بازارهای مالی چیست؟

تحولات سیاسی موثر به چه نوع تحولاتی نسبت داده می‌شود؟

در بحث توسعه اقتصادی و رشد عملکرد بازار، جریان‌های سیاسی می‌توانند تاثیر به خصوصی داشته باشند؛ اما کدام شکل از این جریان‌ها در این زمینه ایفای نقش می‌کند؟ در این خصوص باید گفت رویدادهای مهم، بحران‌های سیاسی، تغییر دولت، انتخابات و رائ‌گیری‌ها، کودتا‌ها و جریان‌های انقلابی و مواردی از این دست، همگی از جمله تحولات سیاسی‌ هستند که می‌توانند سبب تاثیر سیاست بر بازارهای مالی شوند.

امروزه بحث سرمایه‌گذاری و یا پرورش دارایی در بازارهای مختلف مالی، به یکی از اهداف قابل توجه برای افراد تبدیل شده که می‌تواند در دو حالت صورت بگیرد‌. به گونه‌ای که یا بازه زمانی طولانی برای پرورش دارایی انتخاب می‌شود و یا در بازه‌های زمانی کوتاه مدت خرید و فروش به طور مداوم صورت می‌گیرد تا سرمایه اولیه رشد پیدا کند.

از این رو بررسی تحولات سیاسی بر بازارهای مالی، عموما برای گروهی از معامله‌گران مورد توجه قرار می‌گیرد که به طور مداوم در حال خرید و فروش بوده و در پی بهترین زمان جهت خرید با قیمت کمتر و فروش‌ با قیمت بیشتر هستند. البته این به معنای عدم اهمیت تاثیر سیاست بر بازارهای مالی برای سرمایه‌گذاری‌های طولانی مدت نیست! چه بسا این فاکتور برای تمامی معامله‌گران اهمیت دارد و می‌توانند در رشد دارایی‌ آن‌ها موثر واقع شود؛ اما تفاوت در میزان تاثیر اخبار در دو حالت مذکور خواهد بود.

بازارهای مالی مختلفی وجود دارد که هر کدام از محصول به خصوص خود به عنوان کالای مبادلاتی برخوردار هستند. برخی از این بازارها با ارائه محصولات داخلی، در قالب بازارهای داخلی مورد معرفی قرار می‌گیرند که طبیعتا با بروز تحولات سیاسی درون کشور، دچار نوسان می‌شوند؛ در مقابل بازارهای خارجی عموما هیچ تاثیری از تحولات سیاسی داخل کشور نمی‌پذیرند. از این رو بسته به نوع بازار، لازم است اخبار به خصوصی مورد بررسی قرار بگیرد.

 

نحوه عملکرد تحولات سیاسی بر بازار‌های مالی

اخبار سیاسی انواع مختلفی دارند و هر کدام می‌توانند بستر خاصی را تحت تاثیر خود قرار دهند. این موضوع سبب شده تا تحلیل و بررسی اخبار و نتیجه‌گیری از نوع تاثیر آن‌ها، سبب تعریف شیوه‌های عملکردی خاص شود. به همین دلیل لازم است افراد فعال در این زمینه، ابتدا نسبت به نوع بازار مالی و نحوه تاثیرپذیری آن در برابر اخبار سیاسی آگاهی پیدا کنند و سپس واکنش درست را از خود بروز دهند.

یکی از تاثیرپذیرترین بازارهای مالی مربوط به بازار بورس است. در این بستر اخبار سیاسی می‌تواند به طور گسترده‌ای سبب بروز نوسان در حرکت شاخص‌ها شود. به همین دلیل سهامداران نسبت به تحولات سیاسی و اخبار مربوط به این حوزه، واکنش به مراتب بالایی از خود نشان می‌دهند. از جمله نکات قابل توجه در رابطه با تاثیر تحولات سیاسی بر بازار سهام، می‌توان به نوع اخبار اشاره کرد؛ به گونه‌ای که عموما اخبار منفی، با حداکثر تاثیر ممکن سبب کاهش چشمگیر شاخص‌ها می‌شوند. در حالی که اخبار مثبت تاثیر چندانی روی بازار سهام نمی‌گذارند!

با این مثال می‌توان دریافت که استراتژی تاثیرگذاری تحولات سیاسی، چگونه بوده و باید کدام دسته از اخبار را جدی گرفت. به علاوه باید افزود گاها اخبار سیاسی مربوط به کشورهای مجاور که می‌تواند روی کشور ما تاثیر بگذارد، در میان انواع قابل توجه برای بازارهای مالی داخلی قرار می‌گیرند. در این خصوص می‌توان به بحث امنیت اشاره کرد. به طوری که بروز درگیری‌هایی در مرز افغانستان از سوی طالبان، سبب تاثیر بر بازار سهام شده و با هدف‌گیری امنیت، سبب واکنش سهامداران شده بود.

تاثیر تحولات سیاسی بر بازار‌های مالی به چه گونه است؟

 

نحوه مقابله با تاثیر تحولات سیاسی بر بازار‌های مالی

با در نظر داشتن شیوه عملکردی تحولات سیاسی، یکی از چالش‌ برانگیزترین سوالاتی که ذهن افراد فعال در این حوزه را به خود جلب می‌کند، مربوط به نحوه مقابله با تاثیر تحولات سیاسی بر بازار‌های مالی بوده که باید گفت بروز این تحولات عموما اجتناب‌ ناپذیر است! اما نکته قابل توجه مربوط به شرایط بعد از وقوع این اتفاق خواهد بود.

واکنش سرمایه‌گذاران و افراد فعال در یک بازار مالی، از جمله پارامترهایی است که می‌تواند به خنثی سازی اخبار و یا کاهش تاثیر منفی آن‌ها کمک کند. زمانی که سرمایه‌گذاران با نشر اخبار منفی اقدام به فروش می‌نمایند، سبب کاهش تقاضا شده و در نتیجه قیمت‌ها افت پیدا می‌کند. از این رو بخش قابل توجهی از عوامل نوسان، به واسطه خود سرمایه‌گذاران مطرح می‌شود.

با این حال به دلیل تعدد سرمایه‌گذاران یک حوزه یا همان یک بازار مالی، کنترل واکنش‌ها ناممکن می‌شود. از این رو غالبا نمی‌توان با تاثیر سیاست بر بازارهای مالی مقابله کرد.

 

سیاست‌های مالی چیست؟

سیاست‌های مالی در قالب اهرم کنترل تقاضا مورد معرفی قرار می‌گیرند. به گونه‌ای که باید گفت این سیاست‌ها از مهم‌ترین دستمایه‌های دولت جهت دست‌یابی به اهداف کلان اقتصادی است. از این رو می‌توان دریافت که سیاست‌های مالی نوعی عملکرد محاسبه شده هستند که بر اساس برنامه‌های اقتصادی، می‌توانند تغییراتی در مسیر حرکت بازار ایجاد کنند.

این در حالی است که تحولات سیاسی لزوما برنامه‌ریزی شده نیستند و می‌توانند تحت تاثیر اتفاق‌های مختلف رخ دهند و به بازارهای مالی متفاوت شوک وارد کنند. به همین دلیل شناخت سیاست و تاثیرات‌ آن، از جمله مولفه‌های مهم و قابل توجهی است که باید توسط هر معامله‌گری در نظر گرفته شود.

سیاست‌های مالی نوعی استراتژی هستند که مدیریت و کنترل سرمایه را به عملکرد خود وابسته می‌کنند. کشورهای مختلف هم به ازای عملکرد اقتصادی خود، از سیاست‌های مالی به خصوصی بهره می‌گیرند. با این توصیف باید گفت تفاوت بارز سیاست‌های مالی با تحولات سیاسی، در میزان ثبات آن‌هاست. به طوری که سیاست‌های مالی از یک سری تکنیک‌های ثابت برای مدیریت سرمایه بهره می‌گیرند؛ اما تحولات سیاسی، جریان‌ها و اتفاقاتی هستند که عموما غیرقابل پیش‌بینی بوده و می‌توانند بسته به اقتصاد یک کشور شرایط خاصی را به وجود آورند.

از طرفی باید در نظر داشت که تحولات سیاسی‌ عاملی برای نوسان هستند؛ در حالی که سیاست‌های مالی غالبا با هدف کاهش نوسان‌ها و مدیریت حرکت شاخص‌ها مورد اجرا قرار می‌گیرند. با این توصیفات یک فرد معامله‌گر، به منظور توسعه سرمایه و دست‌یابی به سود بیشتر، نیاز به آگاهی نسبت به تمامی این سیاست‌ها خواهد داشت.

سیاست های مالی چیست و چگونه بر بازارهای مالی تاثیر می‌گذارد؟

 

دلیل اهمیت بررسی تحولات سیاسی در حوزه‌ سرمایه‌گذاری

برخورداری از شناخت کامل از عملکرد یک بستر مالی‌، از جمله فاکتورهای مهمی است که می‌تواند به سوددهی بیشتر در بازارهای مالی کمک کند. به همین سبب اطلاع از جریان‌های سیاسی موثر و تطبیق اهداف معامله با آن، یکی از مهم‌ترین اقدامات در حوزه سرمایه‌گذاری بوده که نیازمند دسترسی گسترده به منابع و داده‌های سیاسی خواهد بود‌.

در رابطه با هر حوزه سرمایه‌گذاری، فاکتورها ثابت عملکردی و یا موانعی وجود دارند که باید مورد بررسی قرار گرفته شوند. اطلاع از این فاکتورها به افراد در مسیریابی کمک خواهد کرد و عاملی برای تصمیم‌گیری‌های بهتر خواهد شد. به همین خاطر امروزه برخورداری از دانش سرمایه‌گذاری در یک بستر، به عنوان یکی از گام‌های اولیه در بحث سرمایه‌گذاری مورد معرفی قرار گرفته می‌شود.

با وجود اینکه تحولات سیاسی و جریان‌های مختلف مربوط به سیاست، از جمله اتفاقات غیرقابل پیش‌بینی هستند، نمی‌توان علم خاصی را در آگاهی از بروز آن‌ها به کار گرفت! از این رو علم و آگاهی در این حوزه، مربوط به شناخت تاثیر آن بر جامعه سرمایه‌گذاران خواهد بود تا به این وسیله واکنش به مراتب بهتری بروز داده شود‌.

توجه داشته باشید که در برخورد با تحولات سیاسی و شکل‌گیری موج یکسان از واکنش‌ها، موقعیت و شرایط می‌تواند به شما مسیر درست را نشان دهد.

 

واکنش مناسب در برابر اخبار سیاسی

با در نظر داشتن این موضوع که بازارهای مالی مختلف جنبه عملکردی متفاوتی دارند، لازم است در برخورد با اخبار سیاسی ‌و تحولات مربوط به آن، فاکتورهای ویژه‌ای در نظر گرفته شود. در ادامه چند مورد از واکنش‌های درست در مواجه با اخبار و تحولات سیاسی مورد بحث و بررسی قرار گرفته شده است:

-در صورتی که جریان‌های مختلف داخلی یا خارجی سبب بروز تحولات شدید در روند عملکردی بازار مالی شود، بهترین کار ممکن اجتناب از خرید و فروش بیشتر خواهد بود.

-در رابطه با سرمایه‌گذاری در بازار سهام و بروز نوسانات ناشی از تحولات سیاسی، سرمایه‌گذاران می‌توانند از صندوق‌های سرمایه‌گذاری بهره بگیرند. این صندوق‌ها در راستای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم مورد استفاده قرار می‌گیرند. نقش اصلی صندوق‌های سرمایه‌گذاری در کاهش ریسک و زیان ناشی از نوسانات بوده که می‌تواند امنیت دارایی افراد را تا حد زیادی افزایش دهد. این صندوق‌ها درآمد ثابت و سود کمتر را با امنیت بسیار فراهم می‌کنند.

-سرمایه‌گذاران باید با توجه به نوع بازار سرمایه، از شیوه سرمایه‌گذاری به خصوصی بهره بگیرند. به طوری که برای بازار سهام، بهتر است بازه بلند مدت را به عنوان زمان سرمایه‌گذاری انتخاب کرد و از دید کوتاه‌مدت نسبت به بورس خودداری شود.

-تحولات سیاسی و اخبار مربوط به این حوزه، می‌تواند در دو حالت منفی و مثبت، سبب تاثیر بر شاخص‌ها شود. در نتیجه لازم است علاوه بر نوع بازار، نوع اخبار هم در میان پارامترهای موثر لحاظ شود.

-در نظر داشته باشید که بازارهای مختلف مالی و شاخص‌های متفاوت، تاثیرپذیری خاص خود را در برابر اخبار سیاسی دارند. به عنوان مثال، تحولات سیاسی و رخدادهای اقتصادی می‌توانند نقش چشمگیری در بازار سهام و عملکرد بورس داشته باشند.

به طور کلی پارامترهای عملکردی در برابر اخبار سیاسی، به نوع بازار مالی بستگی دارد؛ با این حال هر چه مدت زمان طولانی‌تری را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنید، می‌توانید دارایی خود را تا حد زیادی از تاثیر تحولات سیاسی بر بازار‌های مالی حفظ نمایید.

 

فراموش نکنید که مهم‌ترین موضوع در این حوزه، مربوط به حفظ سرمایه و تامین امنیت دارایی خواهد بود‌. در نتیجه با توجه به بستر سرمایه‌گذاری خود، می‌توانید از پارامترهای خاصی جهت ارتقاء امنیت بهره بگیرید.

 

در نهایت با در نظر داشتن تمامی آنچه که تاکنون نسبت به تاثیر سیاست بر بازار‌های مالی به نقل از متین منتال گفته شد، به وضوح می‌توان دریافت که فضای امن سیاسی، عدم وجود تنش‌ها و نیز اخبار منفی در حوزه‌های مختلف، تاثیر به‌سزایی بر بازارهای مالی خواهد داشت. با توجه به اینکه کنترل وقوع این اوضاع از دست خارج است، تنها با واکنش درست سرمایه‌گذاران می‌توان نتیجه مطلوبی را حاصل کرد و یا از زیان بیشتر جلوگیری نمود. پیشنهاد می‌شود صفحه متین منتال کیست را برای آشنایی بیشتر با متین کریمی تحلیلگر برجسته اقتصاد را مطالعه فرمایید.

منتال بلاگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *