تحلیل روند بازار سهام در دهه اخیر، به افراد کمک میکند تا بتوانند واکنشهای مناسبی در این بازار از خود نشان دهند. با توجه به اینکه بازار بورس یکی از بهترین بسترهای سرمایهگذاری بوده و توانسته توجه بسیاری را در راستای پرورش سرمایه به خود جلب کند، لازم است با لحاظ تحلیلهای مربوط به آن، فرصتها شناخته شده و به بهترین شکل مورد استفاده قرار بگیرند. به همین دلیل است که تحلیل روند بازار سهام در دهه اخیر از اهمیت بالایی در میان افراد برخوردار است. از این رو در ادامه قصد داریم با ارائه توضیحات بیشتر نسبت به شاخص کل بورس در دهه گذشته، چالشها و فرصتهای این بازار را تحت بررسی قرار دهیم. در صورتی که شما هم به دنبال سرمایهگذاری در این بستر هستید، در ادامه میتوانید اطلاعات بیشتری نسبت به عملکرد آن کسب کنید.
عملکرد شاخص بورس در دهه اخیر
در بازه زمانی 1390 تا سال 1400، غالبا در اغلب سالها روند عملکردی بورس صعودی بوده و در مواردی کمی نشان از نزول را داشته! در واقع باید گفت طی این 10 سال شاخص کل بورس تقریباً 2400 درصد رشد کرد. به همین دلیل بورس به عنوان یکی از سوددهترین بازار در ده سال اخیر مورد معرفی قرار میگیرد.
سالهایی که شاخص بورس نشان از حرکت نزولی داشته، شامل سال 93 با 20 درصد افت و سال 95 با 3 درصد افت بوده است. نوسانات در هر سال هم مطرح میشوند. یعنی لزوما بازدهی سالانه، نشاندهنده حرکت کاملا مثبت یا منفی شاخص در نمودار عملکردی نخواهد بود! بازار بورس هم مانند هر بستر سرمایهگذاری دیگری، دارای رفتارهای بهخصوصی است که باید مورد تحلیل قرار بگیرند.
میزان عرضه و تقاضا در هر سال، تحت تاثیر نوسانها و صعود و نزول سهام مطرح میشود که همین فاکتور خود سبب تاثیر بر قیمت سهام خواهد شد. بازار بورس سالانه تحت تاثیر پارامترهای مختلفی قرار میگیرد و مانند هر بازار مالی دیگری، به واسطه مولفههای خاص و رویدادهای مختلف، دچار نوسان میشود. به همین دلیل سرمایهگذاری در این عرصه باید با آگاهی از عملکرد آن تحت تاثیر پارامترهای مختلف صورت بگیرد. در ادامه برخی از این مولفهها مورد بحث قرار گرفته شده که تاثیر مستقیمی روی شاخص بورس دارند.
-
تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی
در هر کشوری، اتفاقات و جریانات مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی رخ میدهد که در پی آن تمامی بازارهای سرمایه دچار نوسان شده و ثبات خود را از دست میدهند. این اتفاق از جمله شایعترین دلایلی است که بازار بورس ایران را تحت تاثیر خود قرار میدهد. دادههای رشد اقتصادی، تغییرات در حزب حاکم و یا ثابت ماندن آن، به عنوان زیر مجموعههای این دست از تحولات مورد بحث قرار میگیرند که بازار بورس را دچار نوسان میکنند.
-
رفتار کاربران
رفتار کاربران سبب افزایش و یا کاهش میزان عرضه و تقاضا میشود که به نوسانات حاصل از دلایل مختلف دامن میزند. با توجه به اینکه میزان عرضه و تقاضا رابطه مستقیم با افزایش و یا کاهش قیمت سهام دارد، لازم است از رفتارهای هیجانی دوری شود.
عدم برخورداری سرمایهگذاران بازار بورس از سواد فعالیت در این حوزه، سبب شده تا واکنشهای هیجانی از خود بروز دهند. طبیعتا این موضوع در تمامی بازارهای مالی جهانی میتواند عاملی برای نوسان باشد. به همین دلیل گفته میشود که ثبات میزان عرضه و تقاضا میتواند نتایج به مراتب بهتری را حاصل کند.
-
تحولات خارج از کشور
عامل دیگر بروز نوسانات، مربوط به اتفاقات و جریاناتی است که در خارج از کشور رخ میدهد. به طوری که باید گفت بازارهای سهام ایالات متحده و اروپا، در بازار بورس کشور ما بسیار موثر هستند. از این رو لازم است علاوه بر دنبالهروی تحولات داخل کشور، آنچه در خارج هم اتفاق میافتد مورد بررسی قرار بگیرد.
-
وضعیت شرکتها
دادههای مربوط به شرایط و وضعیت شرکتها، از جمله دیگر اطلاعاتی هستند که باید مورد توجه سرمایهگذاران قرار بگیرند. از این رو لازم است سرمایهگذاران با بررسی وضعیت اقتصادی فعلی شرکت و نحوه عملکرد آن، قدرت شرکت در مدیریت سرمایهگذاریهایی که ثبت کرده و نیز امکان توزیع سود سهام، اطلاعات کاملی از عملکرد آن به دست آورند. در نظر داشته باشید که وضعیت فعلی شرکت میتواند در بازار سهام آن موثر باشد. از این رو هر گونه تحول غیر منتظره در شرکت مانند رئیس هیئت مدیره و یا عدم امکان گرفتن مناقصه، سبب کاهش قیمت سهام آن خواهد شد.
-
بلایای طبیعی
جدا از فاکتورهای مربوط به اوضاع مدیریتی و اقتصادی، گاها بلایای طبیعی میتوانند سبب بروز نوسانات در روند بازار سهام شوند. سیل، زلزله، رانش زمین و مواردی از این دست، در میان انواع بلایای طبیعی موثر در عملکرد بازار سهام قرار میگیرند.
علاوه بر مواردی که ذکر شد، فاکتورهای متنوع و متعدد دیگری را هم میتوان در میان موارد قابل توجه و موثر در روند عملکرد بازار بورس مورد بحث قرار داد. بروز اتفاقات متنوعی سبب ایجاد چالشهای بازار سهام در دهه اخیر شده که بررسی و تحلیل آنها میتواند سبب ایجاد فرصتهای بازار سهام در این دهه شود. به همین دلیل برخورداری از دانش سرمایهگذاری، دستیابی به اطلاعات گسترده در این حوزه و تحلیل روند بازار سهام در دهه اخیر، به بهبود عملکرد افراد و بازدهی بیشتر بازار بورس کمک خواهد کرد.
چالشهای بازار سهام در دهه اخیر
یکی از چالش برانگیزترین سالهایی که میتوان در رابطه با عملکرد و روند حرکتی شاخص بورس مورد بحث و بررسی قرار داد، مربوط به سال 1400 بوده است. با توجه به اینکه در سال 99 سرمایهداران اصلی این بازار سرمایه خود را خارج کردند، چالشهای بسیاری افراد را در خصوص بازار سهام درگیر خود کرد.
در سال 1400 نوسانات بازار بورس بسیار بالا بوده و از 12 ماه سال، تنها در 4 ماه روند صعودی به خود دیده؛ که به طور کلی در این سال بازار سرمایه، بازدهی 4.4 درصدی را تجربه کرد. از این رو نوسانات موجود در سال 1400، سبب شد تا سرمایهگذاران این حوزه نتیجه دلخواه خود را از این بازار نگیرند.
در مورد سال 1401 باید گفت که روند حرکتی شاخص بورس، در ابتدا به طور نزولی بوده و در نیمه دوم سال حرکت صعودی داشته. به طوری که این شاخص در ابتدای سال در کانال 1.3 میلیون واحد بوده و در آخرین روز کاری به سطح یک میلیون و 960 هزار واحد رسیده است. از این رو پس از افتی که در فصل تابستان داشته، در فصول بعدی عملکرد بهتری از خود نشان داده است.
در سالهای مختلف، طی ماهها و فصلها، نوسانات بازار بورس رخ داده و سبب ایجاد چالش برای سرمایهگذاران این حوزه شده است. ناگفته نماند که در سال 1401 بازار سهام بازدهی 45 درصدی داشته که این میزان نشان از عملکرد مثبت آن دارد.
با توجه به اینکه برخی افراد اطلاعات کافی نسبت به عملکرد شاخص بورس ندارند و از تحلیلهای مربوط به این حوزه بهره نمیگیرند، اقدامهای زودهنگام را در روند عملکرد خود دنبال میکنند. در این حالت طبیعتا در صورت نزول شاخص بورس، افراد پی فروش سهام میروند و سبب ایجاد صفهای فروش سنگین در این بازار سرمایهگذاری میشوند.
این شیوه عملکرد حتی در صعود شاخص بورس هم خود نمایی میکند. در واقع این نوع عملکردهای هیجانی در بروز هر نوسان، ناشی از عدم آگاهی از رفتار بازار بورس بوده که میتواند فرصتهای بسیاری را از افراد بگیرد.
فرصتهای بازار سهام در دهه اخیر
همانطور که گفته شد، بازار بورس از جمله بازارهای مالی پرنوسان است که تحت تاثیر پارامترها و مولفههای مختلف دچار صعود و نزول در حرکت شاخص بورس میشود؛ با این حال این بازار توانسته حداکثر بازدهی ممکن را برای سرمایهگذاران خود داشته باشد و در میان بهترین بسترهای سرمایهگذاری قرار بگیرد. از این رو با وجود نوساناتی که میتوان از تحلیل روند بازار سهام در دهه اخیر به دست آورد، همچنان این بازار در میان بازارهای مالی محبوب قرار میگیرد.
در چنین شرایطی طبیعتا شناخت رفتارهای بازار بورس و فاکتورهای عملکردی آن، عاملی برای امکان بهرهگیری از فرصتهای این بازار خواهد بود. به همین دلیل متخصصان و تحلیلگران این حوزه، با بررسی تمامی آمار و دادههای مربوط به عملکرد بازار بورس و دلایل نوسانات شاخص بورس، راهکارهای درست را جهت سوددهی بیشتر ارائه دادهاند.
بورس همواره یک بستر معاملاتی برای بازه زمانی طولانی بوده و در بررسی و تحلیل آن نمیتوان به زمان محدود قناعت کرد. به همین دلیل در تحلیل روند بازار سهام، از یک دهه به عنوان بازه زمانی مرجع بهره گرفته میشود. در نتیجه دستیابی به شناخت درست از این حوزه معاملاتی، میتواند عامل موثری در راستای سود بیشتر باشد.
شناخت فرصتهای بازار سهام در دهه اخیر، با تحلیل درست حرکت شاخص بورس و بررسی دادهها و آمار مربوط به آن، از جمله اهدافی است که تحلیلگران و متخصصان این حوزه دنبال میکنند.
دلایل تحلیل روند بازار سهام در دهه اخیر
بروز نوسانات در حرکت شاخص بورس، سبب شده تا افراد در پی بهرهگیری از تحلیلهای مربوط به عملکرد این شاخص باشند. با توجه به اینکه سواد و دادههای تحلیلی سرمایهگذاران در سطح پایین است، غالبا باید در پی نظر کارشناسان و متخصصان این حوزه بود. در واقع شناسایی و عارضهیابی نوسانات بورس توسط افراد متخصص در این زمینه، میتواند به رفع مشکل و نیز یافتن راهکار ایدهآل کمک کند.
اقدامات نادرست و سریعی که عموما افراد در پی صعود و نزول شاخص بورس از خود نشان میدهند، دلیلی برای تعریف نیاز به استفاده از تحلیلهای تخصصی بوده که مانع زیان افراد میشود. با توجه به اینکه دلایل متنوع و متعددی عامل بروز این نوسانات هستند، شناخت و بررسی آنها به طور کامل کمی دشوار خواهد بود. به همین دلیل تحلیلهای تخصصی توسط افرادی انجام میگیرد که دانش کاملی از این حوزه دارند و میتوانند بسته به عملکرد شاخص بورس، نظریههای درستی را مطرح کنند.
متین منتال درباره روند بازار سهام در دهه اخیر
متین منتال تحلیلگر مشهور اقتصادی که همواره در سالهای اخیر با تحلیلهای درست و دقیق خود از روند بازار سهام، فرصتهای سرمایه گذاری این بازار را برای همراهان خود روشن و نمایان کرده است، طی مصاحبهای درباره روند 10 سال اخیر بازار بورس اینگونه بیان کرد:
طی سالهای اخیر، وقایع سیاسی و اقتصادی مختلفی سبب بروز نوسان در بازارهای مالی متفاوت شدهاند. در واقع باید گفت این دسته از اتفاقات و جریانات مختلف سیاسی و اقتصادی، تنها در بازار بورس خودنمایی نمیکنند! بلکه میتوانند بازارهای مالی دیگر را هم تحت تاثیر قرار دهند. از این رو شناخت آنها برای فعالیت در هر حوزه و بستر سرمایهگذاری میتواند اهمیت ویژهای داشته باشد.
تحلیل و بررسی دادههای موجود در رابطه با عملکرد بازار بورس، با ارائه پیشبینیها و پیشنهادهایی از سوی تحلیلگران همراه میشود تا به بازدهی بیشتر کمک کند. بهرهگیری از تکنیکها و لحاظ استراتژیهای به خصوص در این عرصه، عاملی برای ارائه بهترین گزینهها خواهد بود.
با در نظر داشتن تمامی آنچه که تا کنون نسبت به روند بازار سهام در دهه اخیر، چالشها، فرصتها و فاکتورهای موثر در نوسانات بازار بورس گفته شد، در صورتی که شما هم در پی سرمایهگذاری در این بستر هستید، میتوانید با گسترش دایره اطلاعات خود و بهرهگیری از دادههای تحلیل شده افراد متخصص در این حوزه، واکنشهای بهتری در مواجه با نوسانات از خود نشان دهید تا به نتیجه دلخواه خود دست پیدا کنید.